Hur fungerar aktiemarknaden?

Om du tycker att det är skrämmande att investera i aktier är du inte ensam. Oerfarna investerare kan skrämmas av skräckhistorierna om hur en genomsnittlig investerare förlorar 50 procent av sin portfölj under de två björnmarknader som redan har inträffat under detta århundrade, eller så kan de förföras av de "heta chipsen" som lovar enorma vinster men sällan levererar. Det är därför inte förvånande att investeringstänkandets pendel sägs svänga mellan rädsla och girighet.

Eget kapital är ett finansiellt instrument som representerar äganderätten till ett företag, dvs. en proportionell rätt till dess tillgångar (ägodelar) och intäkter (vinster). Det finns två huvudtyper av aktier: stamaktier och preferensaktier, men termen "eget kapital" avser stamaktier eftersom deras totala marknadsvärde och handelsvolym är många gånger större än preferensaktiernas5.

Dagens jätteföretag började troligen som små privata företag som startades av visionära grundare för flera decennier sedan. Jack Ma grundade Alibaba Group Holding Limited (BABA) 1999 i en lägenhet i Hangzhou, Kina, och Mark Zuckerberg grundade det tidiga Facebook Inc (FB) vid Harvard University. (FB) 2004 i sitt studentrum på Harvard University. På några årtionden har dessa teknikjättar blivit några av världens största företag.

Startupföretag kan skaffa denna typ av pengar antingen genom att sälja aktier (aktiefinansiering) eller genom att låna pengar (skuldfinansiering). Skuldfinansiering kan vara problematiskt för nystartade företag eftersom det kan vara svårt att skaffa kapital, särskilt inom områden som teknik och bioteknik. Skuldfinansiering kan vara problematiskt för nystartade företag, särskilt inom sektorer som teknik och bioteknik, där företagen har få materiella tillgångar och därför inte har så mycket säkerhet att basera ett lån på.

När ett företag väl är etablerat kan det behöva pågående försäljningsaktiviteter och betydande medel som inte är tillgängliga genom traditionella banklån. Detta innebär att företaget måste göra sina aktier tillgängliga för allmänheten genom en börsintroduktion (Initial Public Offering, IPO). Detta ändrar företagets status från ett privat företag, där aktierna innehas av ett litet antal aktieägare, till ett börsnoterat företag, där aktierna innehas av ett stort antal personer från allmänheten. En börsintroduktion är också ett tillfälle för tidiga investerare att ta ut en del av sina innehav och få en rejäl vinst i processen.

New York Stock Exchange (NYSE) och Nasdaq Stock Exchange (Nasdaq) är de största börserna i världen, baserat på marknadsvärdet för alla företag som är noterade på börserna. Det finns nästan 20 börser som är registrerade hos USA:s Securities and Exchange Commission, varav de flesta ägs av antingen CBOE, Nasdaq eller NYSE.23 I tabellen nedan visas de 20 största börserna i världen efter börsvärdet för deras noterade företag.