Hur Man Börjar Investera i Aktier: En Guide för Nybörjare

Investering är ett sätt att lägga undan pengar medan du är upptagen med livet och låta pengarna arbeta för dig så att du kan skörda frukterna av ditt arbete i framtiden. Investering är ett sätt att nå ett lyckligare slut. Den legendariske investeraren Warren Buffett definierar investering som "... processen att lägga ut pengar nu för att få mer pengar i framtiden. "1 Målet med att investera är att sätta dina pengar i arbete i en eller flera typer av investeringsinstrument i hopp om att dina pengar ska växa med tiden.

Låt oss säga att du har 1 000 dollar åt sidan och att du är redo att ge dig in i investeringsvärlden. Eller kanske har du bara 10 dollar extra i veckan och vill börja investera. I den här artikeln går vi igenom hur du kommer igång som investerare och visar dig hur du kan maximera din avkastning samtidigt som du minimerar dina kostnader.

Vilken typ av investerare är du?

Innan du satsar dina pengar måste du svara på frågan: Vilken typ av investerare är jag? När du öppnar ett mäklarkonto kommer en nätmäklare som Charles Schwab eller Fidelity att fråga dig om dina investeringsmål och hur stor risk du är villig att ta.

Vissa investerare vill ta en aktiv hand i förvaltningen av sina pengars tillväxt, medan andra föredrar att "ställa in det och glömma det". Mer "traditionella" nätmäklare, som de två som nämns ovan, låter dig investera i aktier, obligationer, börshandlade fonder (ETF:er), indexfonder och gemensamma fonder. 

Mäklare på nätet

Mäklare har antingen full service eller rabatter. Fullservicemäklare ger, som namnet antyder, hela utbudet av traditionella mäklartjänster, inklusive finansiell rådgivning för pensionering, hälsovård och allt som har med pengar att göra. De har vanligen bara att göra med kunder med högre nettoförmögenhet och kan ta ut betydande avgifter, inklusive en procent av dina transaktioner, en procent av dina tillgångar som de förvaltar och ibland en årlig medlemsavgift. Det är vanligt att minsta kontostorlek är 25 000 dollar och uppåt hos fullservicemäklare. Traditionella mäklare rättfärdigar ändå sina höga avgifter genom att ge råd som är detaljerade utifrån dina behov.

Rabattmäklare var tidigare ett undantag, men nu är de normen. Rabattmäklare på nätet ger dig verktyg för att välja och placera dina egna transaktioner, och många av dem erbjuder också en "set-it-and-forget-it"-robotrådgivningstjänst också. I takt med att utrymmet för finansiella tjänster har utvecklats under 2000-talet har nätmäklare lagt till fler funktioner, bland annat utbildningsmaterial på sina webbplatser och mobilappar.

Även om det finns ett antal rabattmäklare utan (eller med mycket låga) begränsningar för minsta insättning kan du dessutom ställas inför andra begränsningar, och vissa avgifter tas ut för konton som inte har någon minsta insättning. Detta är något som en investerare bör ta hänsyn till om de vill investera i aktier.

Robadvisors

Efter finanskrisen 2008 föddes en ny typ av investeringsrådgivare: robotrådgivaren. Jon Stein och Eli Broverman från Betterment räknas ofta som de första på området.2 Deras uppdrag var att använda teknik för att sänka kostnaderna för investerare och effektivisera investeringsrådgivningen.

Sedan Betterment lanserades har andra robo-first-företag grundats, och även etablerade nätmäklare som Charles Schwab har lagt till robo-liknande rådgivningstjänster. Enligt en rapport från Charles Schwab säger 58 % av amerikanerna att de kommer att använda någon form av robotrådgivning år 2025.3 Om du vill att en algoritm ska fatta investeringsbeslut åt dig, inklusive skatteläckage och ombalansering, kan en robotrådgivare vara något för dig.4 Och som framgångarna med indexinvesteringar har visat, om ditt mål är att bygga upp en långsiktig förmögenhet, kan du kanske göra det bättre med en robotrådgivare.

Investering via din arbetsgivare

Om du har en stram budget kan du försöka investera bara 1 % av din lön i den pensionsplan som finns tillgänglig för dig på jobbet. Sanningen är att du förmodligen inte ens kommer att sakna ett så litet bidrag.

Arbetsplatsbaserade pensionsplaner drar av dina bidrag från din lönecheck innan skatten beräknas, vilket gör bidraget ännu mindre smärtsamt. När du väl är bekväm med ett bidrag på 1 % kan du kanske öka det när du får årliga löneförhöjningar. Du kommer sannolikt inte att sakna de extra bidragen. Om du har ett 401(k)-pensionskonto på jobbet kanske du redan investerar i din framtid med fördelningar till värdepappersfonder och till och med ditt eget företags aktier.

Minimikrav för att öppna ett konto

Många finansinstitut har minimikrav på insättningar. Med andra ord kommer de inte att acceptera din kontoansökan om du inte sätter in en viss summa pengar. Vissa företag tillåter inte ens att du öppnar ett konto med en så liten summa som 1 000 dollar.

Det lönar sig att shoppa runt lite och att kolla in våra mäklarrecensioner innan du bestämmer dig för var du vill öppna ett konto. Vi listar minsta insättningar högst upp i varje recension. Vissa företag kräver inga minsta insättningar. Andra kan ofta sänka kostnader, som handelsavgifter och kontoförvaltningsavgifter, om du har ett saldo över ett visst tröskelvärde. Ytterligare andra kan ge ett visst antal provisionsfria affärer för att öppna ett konto.

Provisioner och avgifter

Ekonomer brukar säga att det inte finns någon gratis lunch. Även om många mäklare på senare tid har strävat efter att sänka eller avskaffa provisioner på affärer, och ETF:er erbjuder indexinvesteringar till alla som kan handla med ett enkelt mäklarkonto, måste alla mäklare tjäna pengar från sina kunder på ett eller annat sätt. 

I de flesta fall tar din mäklare ut en provision varje gång du handlar med aktier, antingen genom köp eller försäljning. Handelsavgifterna varierar från den lägsta nivån på 2 dollar per handel till så höga som 10 dollar för vissa rabattmäklare. Vissa mäklare tar inte ut någon handelsprovision alls, men de kompenserar för detta på andra sätt. Det finns inga välgörenhetsorganisationer som driver mäklartjänster.

Laddningar av värdepappersfonder

Förutom handelsavgiften för att köpa en värdepappersfond finns det andra kostnader förknippade med denna typ av investering. Ömsesidiga fonder är professionellt förvaltade pooler av investerares medel som investerar på ett fokuserat sätt, t.ex. i amerikanska aktier med stort kapital.

Det finns många avgifter som en investerare får betala när han eller hon investerar i gemensamma fonder. En av de viktigaste avgifterna att ta hänsyn till är förvaltningskostnadsandelen (MER), som tas ut av förvaltningsgruppen varje år, baserat på antalet tillgångar i fonden. MER ligger mellan 0,05 % och 0,7 % per år och varierar beroende på typ av fond. Men ju högre MER är, desto mer påverkar det fondens totala avkastning.

Bottenlinjen

Det är möjligt att investera om du bara börjar med en liten summa pengar. Det är mer komplicerat än att bara välja rätt investering (en bedrift som är svår nog i sig själv) och du måste vara medveten om de begränsningar som du möter som ny investerare.

Du måste göra din hemläxa för att hitta kraven på minsta insättning och sedan jämföra provisionerna med andra mäklare. Chansen är stor att du inte kan köpa enskilda aktier på ett kostnadseffektivt sätt och ändå vara diversifierad med en liten summa pengar. Du måste också göra ett val om vilken mäklare du vill öppna ett konto hos.