Hur Man Investerar I Råvaror

Råvaror är råvaror som används för att skapa de produkter som konsumenterna köper, från mat till möbler och från olja till ädelmetaller som guld och silver.

Att investera i råvaror ansågs en gång i tiden vara förbehållet specialiserade investerare, men de senaste årens skyhöga tjurmarknad i kombination med det antal råvaruprodukter som nu finns tillgängliga för irländska investerare innebär att råvaror som investering har ökat i popularitet.

Ciaran Bristow, Chief Investment Officer på Irish Life Investment Managers, rekommenderar att råvaror utgör cirka 5 procent av en investerares portfölj.

Ett antal irländska fondförvaltare erbjuder nu råvaruprodukter till irländska privatinvesterare, t.ex. Eagle Stars Global Commodities Fund, som är baserad på SP GSCI, det främsta globala råvarubänkningsindexet, jämförbart med SP 500 eller FT:s aktieindex. Investerare kan få tillgång till fonden via Eagle Star Investment Bond (Matrix Funds) eller Eagle Star Savings Plus (Matrix Funds).

Investeringsobligationen är en investeringsprodukt med klumpsumma med en minsta investering på 5 000 euro och sparande plus är en regelbunden sparplan med en minsta regelbunden investering på 50 euro per månad.

Irish Life Commodities Fund följer också globala index, i dess fall en 50/50-mix av GSCI och Goldman Sachs Non-energy Total Return Index (GSNE). Den har en minsta investering på 20 000 euro.

Canada Lifes Quadrivium Fund investerar i fyra olika tillgångsklasser - aktier, obligationer, fastigheter och råvaror. Investerare kan få tillgång till denna om de investerar en klumpsumma på 50 000 euro eller mer i Canada Lifes investeringsportfölj.

Rabodirect erbjuder också ett antal råvarubundna fonder, bland annat BlackRock World Mining Fund, som främst investerar i aktieinnehav i gruv- och metallföretag över hela världen, BlackRock World Gold Fund, som investerar i företag över hela världen vars huvudsakliga ekonomiska verksamhet är guldbrytning, och JPM Global Natural Resources Fund, som investerar i globala naturresursföretag.

Mer om leverantören, deras värderingar och uppdrag hittar du här: investera i råvaror avanza